Acne Vulgaris

‘Vulgaris’ is de latijnse benaming voor ‘gewoon’. Dit is de meest voorkomende vorm van acné waarbij alle symptomen in mogelijk mildere vorm voorkomen.

In de puberteit kan er overmatige talgproductie ontstaan door de androgenen (mannelijke hormonen). Deze stimuleren de aanmaak van talg in de talgklieren. Hierdoor kan de huid vetter worden. 

De huid bestaat uit dode huidcellen, en de hoornlaag is vaak wat dikker. De dode huidcellen rondom de porien zorgen er voor dat de talgklieren verstopt kunnen raken. Ook groeit het aantal bacterien op de huid en kunnen onstoken talgklieren veroorzaken.

Acne Tarda 

Een milde tot matige vorm van acne welke veelal voorkomt bij vrouwen vanaf 25 jaar. Deze vorm wordt ook welk volwassen acne genoemd.

Oorzaken zijn vaak hormonaal. Acne tarda kan erger worden in de dagen voor je menstruatie. Of rondom de eisprong. Een verstoring in de hormoonhuishouding kan acne tarda veroorzaken. Als je last hebt van chronische stress, komt er cortisol vrij. Dit hormoon kan zorgen voor overmatige talgproductie en ontstekingen van de huid. Ook overmatige suikerinname, roken en alcohol kunnen acne tarda erger maken.

Acne Excoriée des jeunes filles

Deze milde vorm van acne komt meestal voor bij (jonge)meisjes en vrouwen. Bij deze vorm wordt er veel aan het gezicht gezeten. Plekjes worden opengekrabd in het gezicht en op de rug. Kleine plekjes worden vaak beschadigd en een klein plekje kan steeds erger waardoor er uiteindelijk littekens kunnen ontstaan. Het is vaak een gewoonte geworden die lijkt op nagels bijten. Ook kan er overmatige gereinigd worden waardoor de natuurlijke barriere verstoord wordt. Bij deze vorm gaan we kijken hoe we de huid kunnen verzorgen zonder hem te beschadigen. 


Acne conglobata & fulmicans

Deze vorm van zeer ernstige acne ontstaat in de puberteit en kan aanhouden tot het 40ste levensjaar.

Deze vorm gaat gepaard met pijnlijke zwellingen, ontstoken puisten en grote witte mee-eters. Kenmerkend zijn onderhuidse abcessen. De onstekingen kunnen onderhuidse strengen vormen en de ene onsteking met de andere verbinden. Het kan in het gelaat, rug en borst voorkomen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze vorm van acne gerelateerd is aan het testosteron level in het bloed. Deze vorm wordt veel gezien bij mannen die body builder zijn of anabole steroiden gebruiken.  Bij acne fulmicans is er sprake van koorts en ziekte door hevige onstekingen.

Acne Aestivalis

Mallorca acne wordt deze vorm ook wel genoemd. 

Het is vaak zichtbaar op de armen, borst en minder vaak in het gezicht. Het geeft irritatie in de vorm van pustels, blaren rode uitslag en vlekken. Het komt vaak voor bij vrouwen die in de puberteit ook last van acne hebben gehad. 

Naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt de combinatie van UV straling met een zonnebrand met irriterende stoffen. Deze vorm kan blijvende pigmentvlekken veroorzaken. Om deze vorm te voorkomen is het belangrijk een goed product tegen UV straling te gebruiken zonder irriterende stoffen.

Acne Cosmetica

Door het gebruik van cosmetica en huidverzorging die de talgklieren verstoppen, oftewel comedogene ingrediënten. Deze irriteren de huid en kunnen kleine bultjes veroorzaken. De huid kan ruw aanvoelen. Soms wordt er wel een juiste creme gebruikt, maar gaat het mis met het reinigen van de huid. Helaas hoor ik nog teveel dat er met doekjes wordt gereinigd. Gebruik altijd minerale make-up voor de huid. Het merk waar ik in de praktijk mee werk CPC zorgt ervoor de huid rustiger wordt en oneffenheden worden gecamoufleerd.

De meest effectieve stof in huidverzorging voor acne zijn salicylzuur en benzoylperoxide.